De ce ai nevoie de hosting (Preview)

Sper ca în punctul aceasta să fii achiziționat un domeniu care să te entuziasmeze.

Indiferent de numele pe care l-ai ales, vei avea nevoie de o găzduire, iar găzduirea aceasta te va mai costa câțiva bănuți în plus.

Nu prea mulți bănuți în plus, pentru că am câteva recomandări specifice pentru tine, dar înainte de a-ți face o recomandare, vreau să te fac să înțelegi de ce ai nevoie de găzduire pentru viitorul tău site.

Ca să publici un site pe Internet ai nevoie să faci 3 lucruri:

  1. Să cumperi un domeniu, iar despre asta am vorbit în lecția precedentă.
  2. După ce ai un domeniu, va trebui să îți achiziționezi și un pachet de găzduire, iar despre asta vorbim în această lecție.
  3. După ce ai un domeniu și un pachet de găzduire asociat cu domeniul tău, vei avea nevoie de un CMS (Content Management System) pe care să îl folosești ca să publici conținut pe Internet, în cazul nostru eu îți voi recomanda să instalezi un Wordpress.

Practic, CMS-ul va reprezenta site-ul tău, dar ca site-ul tău să fie accesat ai nevoie de un domeniu pe care oamenii să îl introducă în browser, iar acel domeniu trebuie să „bată” într-o locație fixă, adică în pachetul de hosting pe care o să îl asociezi cu domeniul tău.

Pe hosting vor fi stocate fișierele din care este alcătuit CMS-ul tău, care este doar un program care îți permite să publici conținut pe Internet, este o aplicație spus mai pe șleau așa.

Hostingul este o chirie pe care tu o vei plăti, de obicei lunar, pentru a avea disponibil spațiul pe care îl va ocupa site-ul tău. Tu vei plăti un loc pe un server, server fiind doar un nume pretențios pentru un computer care în general găzduiește programe informatice. Grosso modo, cam asta înseamnă :).

Ce trebuie tu să înțelegi din toată polologhia de mai sus este că fără o găzduire pe un server, site-ul  tău nu poate exista.

Desigur, tu poți să îți folosești chiar și calculatorul personal pentru a găzdui un site, dar ar însemna ca tu să faci tot felul de configurări care să-ți permită asta și ceva îmi spune că nu ești atât de tehnic încât să faci asta, iar dacă ești, știi că nu merită să îti pierzi capul cu astfel de detalii, când hostingul a ajuns la un preț atât de convenabil.

Buuun. Să alegem un hosting pentru domeniul nostru.

Eu am lucrat de-a lungul vremii cu mai mulți furnizori (provider) de hosting, iar de ceva timp colaborez cu SimpleNet (aff), care este un provider de hosting specializat în găzduirea CMS-ului WordPress.

Ce înseamnă asta, înseamnă că serverele lor sunt specializate să funcționeze mai bine pentru WordPress, care este cel mai popular CMS din lume, undeva la 20% din Internet are în spate un WordPress.

Pentru că eu folosesc acest provider de hosting și pentru că sunt foarte mulțumit, având câteva interacțiuni cu suportul lor tehnic, care m-a scăpat de câteva belele, o să ți-i recomand pe aceștia.

Dacă tu lucrezi deja cu un alt furnizor de hosting sau ți s-a făcut o altă recomandare, e alegerea ta să alegi ceea ce furnizor ți se pare mai potrivit.

Cei de la SimpleNet (aff) nu știu nimic despre acest curs, așadar, nu au habar că eu încerc să îi promovez pentru serviciile pe care le oferă.

Cine altcineva mai folosește SimpleNet?

Sincer, nu știu foarte mulți. :))

Din păcate nu au o listă cu clienții lor cei mai cunoscuți (deși ar trebui), dar aș vrea să îi menționez aici pe 2 prieteni foarte buni și care au site-uri destul de populare: Cătălin de la romaniancopywriter.ro și Laurențiu Mihai de la laurentiumihai.ro

Dacă alegi SimpleNet, îți recomand să alegi pachetul cel mai mic, pachetul start.

Un alt furnizor de hosting care mi s-a părut foarte bun este WebFactor, aceștia având și un pachet foarte bun de start (S1 se numește).

Ambele au 2 oferte foarte bune, dar să îți mai dau 1 motiv de ce ar fi mai potrivit  SimpleNet (aff) pentru tine deși pachetul de start e mai scump decât cel de la WebFactor: Biblioteca de cunoștințe.

Aceștia au foarte multe articole scrise care se adresează începătorilor și care te ajuta să treci foarte rapid prin detaliile tehnice asociate cu instalarea și configurarea site-ului tău.

Și cei de la WebFactor au o bibliotecă de cunoștințe destul de bună, dar cea a celor de la SimpleNet mi se pare mai potrivită pentru un începător.

Orice ai alege, ai grijă să alegi un hosting cu Cpanel (Cpanel e o interfață de tip control panel, care îți permite să îți adminstrezi domeniul și pachetul de hosting)

De ce nu ar trebui să alegi un hosting gratuit

Acum câțiva ani, am optat să folosesc un pachet de găzduire gratuită.

Din cauza faptului că este gratuit, înseamnă că cererea pentru serviciul lor era imensă.

Când un furnizor de hosting are foarte mulți clienți care nu plătesc pentru serviciile pe care le consumă, acei clienți vor fi limitați de către furnizor să consume cât mai puține resurse.

Așa se întâmplă întotdeauna. Când nu plătești pentru ceva, acel lucru va fi lăsat ori în paragină, ori va fi neglijat.

Eram sute, poate chiar mii de site-uri înghesuite pe servere slabe.

De asemenea, fiind vorba de un furnizor cu mulți clienți, aceștia erau o țintă populară pentru hackeri pentru a fura date importante sau pentru a insera în site-urile găzduite acolo scripturi malițioase pentru a trimite spam.

Ca să nu mai vorbesc despre cât de des se întâmpla să am site-ul căzut și să nu poată fi accesat de nimeni.

Când plătești un furnizor pentru un serviciu, acel furnizor are tot interesul să își țină business cât mai bine pus la punct, să ofere o securitate ridicată, site-urile clienților să funcționeze în parametrii potriviți și să nu experimenteze niciun fel de fustrare. În caz contrar, business-ul lor nu va rezista în timp.

***

Cam atât despre hosting, nu am vrut să includ comparații între pachete de hosting și să îți ofer o listă mare de furnizori, pentru că am fi petrecut câteva zile doar discutând despre asta.

Am ales să îți ofer 2 sugestii ieftine și care sunt testate de mine personal.

Dacă alegi SimpleNet (aff), eu voi primi un comision prin programul lor de afiliere, dacă alegi WebFactor, nu voi primi niciun comision. Indiferent ce vei alege, important e că vei alege un furnizor potrivit pentru tine.

Știu că alegerea unui hosting poate părea destul de complicată, mai ales dacă discuți cu un om mai tehnic, dar crede-mă că oamenii tehnici exagerează cu specificitatea lor.

Nevoile tale în acest punct sunt foarte simple și standard, iar pentru asta ai nevoie de un provider de hosting care oferă servicii standard, dar bine puse la punct.

Dacă mai ai vreo întrebare despre hosting, să îmi spui te rog.

Back to: Curs de blogging: Cum să creezi un blog popular 1.0 > Primii pași în blogging