Ce fel de domeniu să îți cumperi (Preview)

Ți-ai ales un nume de blog, iar cel mai probabil acesta va echivala și cu numele domeniului.

Dacă nu ai reținut care e diferența dintre un nume de blog și un domeniu, tot ce trebuie să știi este că domeniul este adresa pe care oamenii o vor tasta în browserul lor web pentru a-ți putea accesa site-ul.

În cazul meu, oamenii vor tasta 1cartepesaptamana.ro, acesta e domeniul meu.

Domeniile sunt echivalentul terenului unde îți vei construi casa. Din acest motiv sunt considerate un fel de „proprietăți imobiliare” intangibile, dacă ar fi să vedem internetul ca pe o piață imobiliară.

Din experiența ta de navigare pe internet, probabil ai observat că sunt mai multe tipuri de domenii, care se termină în diferite extensii, .com, .net, .ro, .org, .co.uk, .us, .eu și așa mai departe.

Ei bine, în funcție de acea extensie, costul și politica de rezervare a unui domeniu este diferită.

Domenii cu extensii internaționale

Domeniile .com/.eu/.net/.org au o perioadă determinată de înregistrare, de obicei de la 1 an în sus, iar prețul variază în funcție de ce extensie alegi. De obicei cam 60 de lei / an.

Când înregistrez domenii de circulație internațională, cum sunt cele menționate mai sus, prefer să folosesc Namecheap (aff), un registrar de domenii destul de popular. Tu poți să folosești ce registrar dorești vrei, dar pe mine Namecheap (aff) nu m-a dezamăgit niciodată și am cumpărat primul domeniu de la ei prima oară prin 2010.

Domenii .ro

Domeniile .ro sunt un caz mai aparte, pentru că nu au o perioadă de înregistrare determinată, de-aia se spune foarte des că sunt domenii pe care le cumperi „pe viață”. Fiind „pe viață” un domeniu.ro te va costa în 200 – 250 (prețul include TVA). Eu am cumpărat un domeniu .ro chiar în ziua scrierii acestei lecții și am plătit ~230 de lei.

Înainte să trecem mai departe aș vrea să clarificăm ce înseamnă „pe viață” în cazul domeniilor .ro.

Domeniile .ro când le cumperi nu sunt achiziționate pe viață, ci sunt achiziționate pe o perioadă nedeterminată.

Asta înseamnă că dacă se schimbă legistlația privind modul în care se înregistrează domeniile .ro, adică se va decide ca din perioadă de înregistrare nederminată să devină determinată, asta înseamnă că domeniile de care oamenii au uitat sau domeniile care aparțin unor firme moarte, vor deveni din nou disponibile, iar orice înregistrare nouă de domeniu .ro din momentul intrării legii în vigoare va fi pe perioadă determinată.

Eu unul aș prefera ca orice fel de domenii, indiferent de extensie, să fie pe o perioadă determinată, pentru că altfel o să rămână o grămadă de domenii bune blocate și habar nu ai câte astfel de domenii.ro sunt blocate. Atât de multe încât mie unul mi se pare deprimant. În fine, să sărim peste acest neajuns.

Înainte de a decide care va fi numele blogului tău, ar fi bine să vezi și dacă numele pe care l-ai ales este disponibil și dacă da, ce fel de extensie ar fi ok să cumperi.

Dacă ai între 200-250 de lei de cheltuială doar pentru domeniu, pentru că o să ai nevoie de bănuți și pentru hosting și în următoare lecție îți voi face și o recomandare de hosting și dacă domeniul la care te-ai gândit e disponibil, atunci îți recomand să cumperi un domeniu .ro, mai ales dacă ai ales să scrii și în română.

Dacă alegi să scrii în engleză sau nu ai la dispoziție ceva peste 200 de lei sau nu este disponibil domeniul pe care ți-l dorești, îți recomand un domeniu cu extensie internațională în ordinea următoare: .com, .net, .org, .eu.

Să zicem că vreau să achiziționez domeniul vreausafiublogger și vreau să văd ce găsesc disponibil.

O să încerc prima oară să văd dacă este disponibilă varianta .ro a domeniului meu, iar pentru asta îți recomand SimpleNet (aff), un provider de hosting specializat în găzduirea site-urilor pe WordPress. De obicei cei care oferă găzduire (hosting), oferă și posibilitatea de a achiziționa domenii.

Pentru găzduirea Academiei 1CPS, eu folosesc SimpleNet și sunt foarte mulțumit. O să folosim formularul lor de căutare de domeniii, disponibil aici.

rezultate_cautare_simplenet

Perfect, domeniul meu este liber pentru toate extensiile comune.

O să vezi că prețurile sunt diferite față de ce sume am precizat eu mai sus, pentru că nu includ TVA, deci de oriunde ai alege să înregistrezi domeniul tău, ai grijă să te asiguri că prețurile includ TVA, dacă înregistrezi în numele unei persoane juridice, ei bine, acolo e altă poveste, îți recomand să te consulți cu contabilul tău.

Din rezultatele pe care eu le-am obținut, observ că avem la dispoziție toate extensiile importante, dar dacă nu ar fi fost disponibilă varianta .ro, aș fi repetat aceeași căutare cu Namecheap (aff).

Eu unul prefer să am 2 conturi separate, unul în care gestionez domeniile mele .ro și altul în care gestionez domeniile de circulație internațională.

Pentru mine e mai ușor de gestionat mental faptul că știu că am 2 conturi, fiecare specializat în funcție de „aria de răspândire” a domeniului.

Așadar, rezultatele căutării mele cu Namecheap arată așa.

rezultate_namecheap
Rezultate căutare Namecheap. Click pentru a accesa formularul de căutare domenii

Deși nu am selectat din opțiunea prezentă în câmpul de căutare  Bulk options > Search these extensions să îmi arate și UK, Namecheap încearcă să îmi sugereze și să îmi vând o extensie (care tehnic vorbind se numește top level domain TLD) .uk.

Ignor-o te rog, nu este relevantă în cazul nostru.

Aș achiziționa una dintre extensiile care sunt libere, în ordinea în care le vezi și în captura de ecran, adică mai întâi .com, apoi .net, .org, iar .eu aș alege doar dacă cumva m-aș adresa pieței din Europa.

Dacă nu-ți surâde nicio variantă, atunci îți sugerez să alegi un alt domeniu.

Cumva, faptul că ceva e disponibil sau nu, te ajută să filtrezi și printre ideile pe care le-ai generat în lecția precedentă.

Întrebări frecvente despre domenii

Pot pierde domeniul pe care l-am achiziționat?

Da, de obicei în 2 situații:

  • ai în numele domeniului o marcă înregistrată, iar tu foarte probabil nu ai dreptul de a o folosi, lucru ce crește șansa ca proprietarul mărcii să revendice domeniul tău
  • nu ai reînnoit rezervarea ta, pentru domeniile care se reînnoiesc la o perioadă determinată, adică mai toate domeniile mai puțin cele .ro

Ce se întâmplă cu domeniul meu dacă am uitat să îl reînnoiesc?

Dacă dintr-un motiv sau altul, ai lăsat să „expire” domeniul tău, domeniul tău va intra într-un fel de proces de carantină. Acest proces poate dura între 30 și 90 de zile, în funcție de extensie și de unde ți-ai înregistrat domeniul, timp în care vei putea face prelungirea domeniului. În această perioadă de carantină, domeniul nu va fi funcțional.

Dacă va trece și perioada de carantină, iar tu tot nu ți-ai reînnoit rezervarea domeniului, domeniul tău va deveni liber, oricine având posibilitatea de a-l revendica.

Cât durează să se înregistreze domeniul pe care l-am achiziționat?

Depinde de registrar, la unii se întâmplă în câteva minute, la alții poate dura câteva ore. Dar de obicei ți se va confirma înregistrarea lui la scurt timp după ce ai făcut plata.

Dacă faci plata prin transfer bancar, în cazul domeniilor .ro, domeniul tău va fi rezervat pentru câteva zile, timp în care să poți face transferul bancar, dacă nu reușești să faci asta în timpul alocat, rezervarea ta va expira.

La Namecheap (aff), înregistrarea cu tot cu plată durează 2-3 minute.

***

Mai ai alte întrebări?

Ai nevoie în a te decide de unde să îți cumperi domeniul sau efectiv ce nume de domeniu să îți alegi?

Pentru orice fel de întrebare, scrie un comentariu sau folosește adresa de email din sidebar, dacă simți nevoia să avem o conversație privată.

Back to: Curs de blogging: Cum să creezi un blog popular 1.0 > Primii pași în blogging